Spuneam in articolul trecut ca cea mai mare problema a femeilor care astazi indura si raman prizoniere in relatii nesanatoase si pline de suferinta este problema financiara.

Primesc zeci de emailuri in care femeile imi cer ajutorul si imi spui sa le dau o idée despre cum pot scapa din aceasta inchisoare.

Iata cateva exemple:
“Am 38 de ani, 2 copii si sunt casnica. Toata ziua muncesc ca o roaba sa pastrez curata toata casa, sa fac de mancare pentru toti 4 (pentru sot fac meniu separat ca el e mai mofturos). Am terminat si eu facultatea de Inginerie, insa nu am profesat pentru ca au aparut copiii. Apoi am hotarat sa raman acasa sa am grija de ei pentru ca sotul asigura bunastarea familiei.
In timp si-a peirdut respectful fata de mine, pentru fiecare lucru trebuie sa ii cer bani, trebuie sa stie cat dau pe fiecare lucru, mie nu imi pot cumpara nici o carte fara sa ii cer voie. Nu mai vorbesc de coafor, sala si alte lucruri pe care el le considera mofturi.
De curand am aflat ca are o amanta.Cu mine se poata din ce in se mai urat. Sunt disperata. Ce sa fac? Unde sa ma duc? Toate sunt pe numele lui. Nici nu il mai iubesc, dar trebuie sa indur.” Florentina, Galati


“M-am casatorit acum 8 ani cu sotul meu, un barbat matur, influent cu 25 de ani mai mare ca mine. Mi-a oferit totul pe tava, duc o viata de printesa, dar ma simt ca o pasarica intr-o colvie. Nu il mai iubesc. Diferenta de varsta se simte din ce in ce mai tare. Dar ce sa fac pentru ca nu am lucrat niciodata si m-am obisnuit cu un anumit standard. Nici macar nu stiu sa gatesc, mananc numai la restaurant, avem menajera in casa. Cred ca viata mea are sa fie plina de nefericire daca nu gasesc o solutie. Site-ul tau imi da speranta. Abia acum imi dau seama cate greseli am facut de-a lungul vietii, cate minusuri am, cat de in urma sunt. Crezi ca o mai pot lua acum de la 0?” Renata, Cluj

POVESTEA MEA LEGATĂ DE BANI ŞI LECŢIILE DURE PE CARE VIAŢA MI LE-A DAT

Crezi că eu nu am făcut greşeli în ceea ce priveşte finanţele?


Ohoo… cred că eu le-am făcut pe toate!

Şi am suferit consecinţele pentru toate. Dar ce bine că viaţa mi-a dat aceste lecţii aşa devreme şi atât de dur, încât am fost forţată să mă educ şi să învăţ, ca să nu mai fiu luată prin surprindere atât de tare şi viaţa să nu mă mai găsească atât de nepregătită ca în trecut.

Asta vreau sa fac si eu cu cele care isi doresc sa se educe, sa invete si sa invete din povestile noastre.

Îţi spuneam mai devreme în carte că am fost foarte răsfăţată şi credeam că totul mi se cuvine.
Nu ştiam să preţuiesc banul şi eram obişnuită ca atunci când cer ceva, să mi se ofere fără un efort prea mare.
Nu ştiam cum e să îţi doreşti ceva mult şi să nu primeşti, iar atunci când nu primeam imediat, credeam că nu m-am milogit suficient de frumos şi că trebuie să mai insist pe asta.

Nicidecum nu mă gândeam că trebuie să muncesc din greu ca să obţin acel lucru.


Întâi m-au răsfăţat părinţii, apoi primul meu iubit care, la vârsta de 20 de ani, mi-a cumpărat un salon de remodelare corporală pentru că eu îmi doream să fac şi eu ceva din pasiune, aşa cum făcea el şi aveam impresia că, atunci când o să am propriul meu salon, o să fiu foarte fericită şi nu o să mă mai plictisesc.
Deci, să recapitulăm:
 Când eram mică îmi cumpărau ai mei toate jucăriile pe care orice copil le visa.
 Apoi, în adolescenţă, eram mereu “în pas cu moda” şi aveam tot ce era nou şi “în trend”.
 La 19 ani am primit prima mea maşină cadou.
 La 20 de ani am primit un salon de înfrumuseţare.
 În facultate, când mi se terminau banii, ştiam că nu o să mă lase ai mei să mor de foame şi că, oricât de neglijentă aş fi fost cu finanţele mele, ei aveau grijă să completeze ca să nu moară fetiţa de foame.
Cu aceste antecedente îţi dai seama că eram un dezastru în ceea ce priveşte finanţele.

Este foarte importanta eduactia financiara pe care am primit-o, dar pentru cele care nu au fost norocoase sa aiba modele familiale bune, scriu aceste materiale.

Nu ştiam să îmi gestionez finanţele deloc şi, oricât de mulţi bani aş fi avut, nu ştiam ce înseamnă să economiseşti, nu ştiam ce înseamnă să îţi planifici salariul astfel încât să îţi ajungă măcar toată luna.
Nu! Eu ştiam să cer sau să mă împrumut atunci când rămâneam fără. Iar la salariu nu era chiar plăcut atunci când trebuia să îmi dau datoriile.
O altă mare greşeală pe care am făcut-o era că:
Mi-am schimbat serviciul şi m-am angajat la firma viitorului meu soţ.

În afara faptului că nu cred că este indicat să lucrezi în acelaşi loc cu partenerul de viaţă, marea mea greşeală a fost că eu eram “la mâna lui”.
Când am vrut să îmi schimb job-ul, pentru că îmi doream mai mult, el mi-a interzis asta cu scuza că e mai bine să muncesc pentru noi, decât pentru alţii, şi de ce să mă duc să “se dea şeful la mine”.
Nu aveam niciun ban deoparte când m-am hotărât să mă despart şi nici un plan făcut, în caz că va trebui să mă descurc singură, fără el.
Dacă mă despărţeam de el, rămâneam fără serviciu, fără casă, fără indemnizaţie la copil (şi-a făcut pe numele lui că avea salariu mai mare şi nu am văzut nici un leuţ din banii copilului). Ramaneam in strada cu un copil mic, intr-un Bucuresti prea mare si prea ostil, fara familie aproape.

Din această cauză, mi-a fost extrem de greu să iau decizia să plec si el stie asta si profita din plin.

Îmi era frică de sărăcie.
Îmi era frică de faptul că nu mă voi descurca.
Îmi era frică de necunoscut şi de tot ce urma.
Îmi era frică de gura lumii.


Cum aveam eu să mă descurc singură, cu un copil, fără bani, fără serviciu, fără casă?
Eu, care nu ştiam ce înseamnă să nu ai, eu care nu ştiam ce înseamnă să fiu singura responsabilă de viaţa şi de finanţele mele. Şi acum nu eram responsabilă numai de mine, ci şi de David, băieţelul meu de nici un an.

Un scenariu mai rău decât ăsta nici că putea fi!!

Aveam de ales între a fi nefericită toată viaţa şi a trăi într-o închisoare sau a mă confrunta cu sărăcia şi neajunsurile.Cel puţin, doar aceste două varinate le vedeam eu atunci.

Plângeam şi nu mă mai puteam opri din plâns încercând cu disperare să găsesc o soluţie.


Cu toate acestea, în momentul în care am ajuns pe marginea prăpastiei, mi-am asumat orice risc şi am luptat, în ciuda celui mai pesimist scenariu. Libertatea şi fericirea mea si a lui David erau mult mai importante.
Nici acum nu ştiu de unde am avut atâta forţă, de unde am avut atâta hotărâre şi tărie să mă lupt cu toate aceste condiţii care erau împotriva mea.
Dar dacă eram fată deşteaptă şi calculată şi eram pregătită din timp?

De ce sa te pregatesti din timp daca iti e bine acum?

Draga mea, oricât de bine ţi-ar fi în acest moment, oricât de mult te-ar iubi cel de lângă tine şi oricât de răsfăţată eşti astăzi, nu ai de unde să ştii ce îţi rezervă ziua de mâine.
Crezi că îţi permiţi să treci prin toate necazurile prin care am trecut eu din cauza că acum nu vrei să iei în calcul posibilitatea de a trebui să te întreţii singură?

Crezi că merită suferinţa şi preţul plătit pentru ignoranţă?

Eu îţi spun din propria experienţă că NU!!

Este groznic să nu ştii dacă vei avea cu ce să îţi întreţii copilul mâine. Este foarte dureros ca el să îţi ceară ceva şi tu să nu îi poţi oferi.
Este trist să rămâi într-o relaţie nesănătoasă în care tu să suferi în fiecare zi din cauză că nu te poţi întreţine singură.
Este păcat să îţi iroseşti viaţa şi să îmbătrâneşti înainte de vreme când te poţi pregăti din timp, ca o femeie deşteaptă şi calculată ce eşti, astfel încât să fii tu cea care deţine controlul şi care îşi permite să ia deciziile după cum îi dictează inima, nu după cum îi dictează buzunarul!
Care au fost/ care sunt greselile tale financiare?
Povestile de mai sus te-au pus pe ganduri?

Vrei sa fii dintre cele peste 60% din femei care depind de barbati sau vrei sa faci parte din femeile destepte care se pregatesc din timp pentru orice situatie?

In functie de reactiile voastre o sa vin cu solutii financiare adaptate la nevoile voastre.Cu un plan financiar, cu o declaratie de independenta etc.

Este foarte important sa imi dai un comentariu in care sa imi spui care este problema financiara cu care te confrunti. Stii ca ti-am zis ca vreau sa fim mai active atat tu cat si eu.

Cu cat se strang mai repede 50 de comentarii cu atat mai repede voi termina urmatorul articol.

Un weekend plin de revelatii,

Theona